Registrace

Recepty zdarma

Výpis článků

Bramborový salát

Zeleninu ani brambory neloupu!

Uvařím si dopředu brambory mrkev, celer, petržel a jak vychladnou, nakrájím je na malé kostičky. 

Nakrájím kyselou okurku

Přidám mražený hrášek

Nakrájenou cibuli (kdo chce mít bramborový salát jemnější, cibuli podusí)

Pepř

Uzenou, sladkou a pálivou papriku

Majonézu: sójové uvařené boby 1:2 kešu oříšky, 2 lžíce řepkového oleje, hořčici, umeo-ocet a trošku vody tak, aby majonéza byla hustá.

Promícháte se salátem a pokud potřebujete, dochuťte.

Palačinky

500 ml sojového mléka

1 lžíce mletého lněného semínka

Špetka soli

¼ lžičky sody

Celozrnná pšeničná mouka.

Uděláte hustší těsto.

Pánvičku vytřete rýžovým olejem a uděláte palačinky.

 

Ozdobte banánem nebo jiným ovocem, datlovým sirupem a posypejte skořicí.

Svíčková s knedlíkem

Knedlík

20g droždí rozdrobte

2 lžíce vody

½ lžičky datlového sirupu

Uděláte kvásek

Přidáte:

320 g špaldové celozrnné

pšeničné mouky

150 - 170 ml vlažné vody

2 lžičky mletého lněného semínka

Špetku soli

Nechte kynout na teplém místě. 

Po vykynutí udělejte 2 šišky a dejte  vařit do vroucí vody nebo vařte v páře 20 minut. Po uvaření knedlík propíchejte špejlí.

Omáčka

160 g mrkve

70 g petržele

40 g cibule

70 g celeru

Vše nakrájejte.

1 lžíce domácího bujónu

10 kuliček pepře

3 kuličky nového koření

1 bobkový list

6 kešu oříšků

200 ml vody

Uvařte a rozmixujte.

Dochuťte šťávou z citronu.

 

Tempeh

½ tempehu nakrájejte na plátky

2 stroužky česneku nastrouhejte

1/2 lžíce lahůdkového droždí

Sladká paprika a uzená paprika

2-3 lžíce tamari

Vše promíchejte a obalte tempeh. Dejte na pečící papír.

Pečte: 180°C asi 7 minut, otočte a pečte dalších 7 minut

 

Na ozdobu máte sušené brusinky. Po obědě nezapomeňte na ovoce, aby byly chutě vyvážené.

Zelňačka

½ hrstičky kešu oříšků namočte do vody na 5 minut (vodu slijte, oříšky rozmixujte, přidejte trošku vody

a mixujte do hladka) – dejte stranou.

 

1 lžíci celozrnné pšeničné mouky opražte a přidejte:

25 g cibule nakrájejte

1 lžičku pálivé papriky

1 lžíci sladké papriky

3 kuličky pepře

2 kuličky nového koření

120 g kysaného zelí

1 lžíce domácího bujónu

500 ml vody

1 bramboru nakrájejte

½ tofu nahrubo nakrájejte

Mletý kmín nebo maha koření.

 

Uvařte do měkka a přidejte smetanu z oříšků.

Pokud je třeba přikyselit, přidejte umeocet nebo citron.

Gulášová s hlívou ústřičnou

1 lžíci celozrnné pšeničné mouky - opražíte na sucho

500 ml vody

250 g hlívy

1 brambor nakrájejte na kostky

50 g cibule na kostky

2 stroužky česneku nastrouhejte

½ kmínu nebo maha koření

Přidejte do polévky:

½ lžičky pálivé papriky

1/2 lžičky sladké papriky

1 lžičku gulášové papriky

1 lžíci bujónu

½ lžičky majoránky

 

Dejte vařit. Pokud potřebujete, dosolte himálajskou solí.

Ozdobte petrželkou.

Fazolové brownie

(nemusíte péct, stačí, když si vezmete kousek ovoce)

20 g ovesných vloček rozmixujte

1 konzerva červených fazolí -důkladně propláchněte a rozmixujte

60 g jablečné přesnidávky bez přidaného cukru (DM)

40 g kakaa

½ lžičky vanilky

Špetka soli

½ lžičky skořice

20 g rozinek bez přidaného cukru

z (DM)

2 lžičky sody

Vše promíchejte


Nalijte na pečicí papír a posypte kokosem nebo mandlovými lupínky.

Pečete: 180°C 15-20 minut

 

Nechte vychladnout, poté krájejte

a nezapomeňte se podělit s rodinou.

 

Ovládací prvky výpisu

6 položek celkem